Skip to content

Teollisten ympäristöjen tietoturva ja yhteydet

Oikein toteutettu IT/OT-konvergenssi mahdollistaa operatiivisen tehokkuusloikan AI-aikakaudella. 

cybersec_f
Dashboard

Turvallinen ja tehokas toimintaympäristö

Digitalisoituvassa toimintaympäristössä perinteiset raja-aidat hälvenevät ja sen myötä teollisuusympäristössä IT/OT-konvergenssi on noussut keskeiseksi tekijäksi, joka mahdollistaa tehokkaamman ja turvallisemman toiminnan. Industry 4.0, AI:n hyödyntäminen, IIoT sekä automaation kasvava kysyntä ajavat organisaatioita kohti saumattomasti verkottuneita toimintaympäristöjä, mutta samaan aikaa pitää huolehtia myös toiminnan jatkuvuuden turvaamisesta.

Samaan aikaan kun aiemmin suljetuista OT-ympäristöistä tietoa ja yhteyksiä tarvitaan yhä useammin ulos, niin sen myötä myös uhkavektori kasvaa. OT-ympäristöjen ollessa kriittisiä toiminnalle, ei tietoturvaloukkauksiin ole varaa. IT/OT-konvergenssilla, ja etenkin IT:n ja OT:n turvallisuuden konvergenssilla, voidaan OT-ympäristöjen turvallisuustasoa nostaa merkittävästi. Yhdistämällä ympäristöt saavutetaan merkittävä parannus näkyvyyteen, hallintaan ja reagointikykyyn kyberuhkien osalta.

Teollisuus- ja energia-alan huippuseminaariin!

Loihde Industry Day 2025 tulossa syksyllä

Tapahtuman kokoaa yhteen teollisuuden ja energia-alan päättäjät, asiantuntijat ja vaikuttajat. Päivän aikana paneudumme tämän hetken ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin yritys­turvallisuudendigitaalisen kehityksen ja tekoälyn saralla.

teollisuus-1

Muutoksen ajurit

Loihde_some (58)

AI mullistaa toimintaa

AI:lla uskotaan olevan suurin vaikutus teollisten toimijoiden operatiiviseen tehokkuuteen seuraavien 5 vuoden aikana. Suurin rajoite AI:n hyödyntämiselle on turvallisuus ja yhteydet. Hyötyjen maksimointi tulee vaatimaan valtavien datamassojen käsittelyä, jotka sisältävät tiedot niin operatiivisesta toiminnasta kuin myös muista liiketoiminta- ja IT-järjestelmistä. 

otscada

Uhkakuvan kasvu

Yleisen kehityksen ja geopoliittisen tilanteen myötä hyökkäyksiä osuu yhä useammin myös suomalaisiin yrityksiin, eivätkä teollisuuden toimijat ole poikkeus tästä. OT-ympäristöjen ollessa kriittisiä toiminnalle, ei niiden häiriöille ole toiminnassa varaa.

Samalla kyberturvallisuuden käytännöt ja toimenpiteet jakautuvat OT- ja IT-ympäristöjen välille, jolloin ei päästä tehokkaimpaan mahdolliseen toimintamalliin. Yhdistämällä ympäristöjen turvallisuustoiminta, saavutetaan ylivertainen näkyvyys ja reagointikyky kaikkiin uhkiin.

Loihde - Person writing on a whiteboard - DSCF2801 - 1920 x 1280

Turvallisuuden konvergenssi

Digitalisaatio, geopoliittinen epävarmuus ja esimerkiksi energiamurros ajavat IT- ja OT-ympäristöt entistä tiiviimpään vuorovaikutukseen. Samalla muutos altistaa koko infrastruktuurin kasvaville kyberuhille.  IT:n ja OT:n turvallisuuden konvergenssi mahdollistaa yhdistetyn strategisen lähestymistavan koko toimintaympäristön turvallisuuden johtamiseen ja riskien hallinnoimiseen jatkuvuuden varmistamiseksi.

Loihde - Light bulb close-up - DSCF2790 - 1920 x 1280

Siiloista kokonaisturvallisuuteen

Teollisuuden digitalisaatio ja esineiden internetin (IoT) nopea kehitys ovat sulauttaneet yhteen fyysiset ja digitaaliset järjestelmät. Tämä on kuitenkin tuonut mukanaan uusia haavoittuvuuksia: kyberhyökkäykset voivat vaikuttaa fyysisiin prosesseihin, ja fyysiset turvallisuuspuutteet voivat avata ovia digitaalisiin järjestelmiin kohdistuville hyökkäyksille .

Yritykset, jotka yhdistävät fyysisen ja digitaalisen turvallisuuden hallinnan, saavuttavat paremman tilannetietoisuuden, nopeamman reagointikyvyn ja vahvemman riskienhallinnan.

Yhteistyöllä kohti operatiivista tehokkuusloikkaa

Loihde_some (57)-1

Liiketoiminnan ja tietohallinnon tarpeiden yhdistäminen

Perinteisesti IT- ja OT-osastot ovat toimineet erillään, mikä on vaikeuttanut yhtenäisen tietoturvastrategian luomista. IT keskittyy usein tietojen hallintaan ja suojaamiseen, kun taas OT vastaa fyysisten prosessien valvonnasta ja ohjauksesta. Näiden kahden alueen yhdistäminen vaatii organisaatioilta uudenlaista lähestymistapaa, jossa huomioidaan molempien tarpeet ja toimintatavat

IIoT-laitteiden räjähdysmäinen kasvu

Teollisen esineiden internetin (IIoT) laitteiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja kasvun ennustetaan vain kiihtyvän lähivuosina. Siinä missä verkottuneet laitteet mahdollistavat parantuneen päätöksenteon ja prosessien optimoinnin, ne kasvattavat myös merkittävästi hyökkäyspinta-alaa, mikä kasvattaa OT-tietoturvan merkitystä.

Loihde - 20230317-DSCF3068 - 1920 x 1280
Loihde - Workstations at office - 1920 x 1280

Verkkosuunnittelulla hyötyihin kiinni

Ympäristöjen eristämisen sijaan tulisi keskittyä kokonaisvaltaiseen vekrkosuunnitteluun, joka palvelee sekä tuotannon, IT:n että laitevalmistajien tarpeita. Oikein toteutettuna segmentoidut verkot, vahvat autentikointimenetelmät sekä turvalliset etäyhteydet ja koko ympäristön jatkuva valvonta mahdollistaa teknologiakehityksen hyödyntämisen turvallisesti ja kustannustehokkaasti. 

Ilmoittaudu webinaariin

Webinaari OT-tietoturvan uudet realiteetit

Miten varmistat OT-ympäristösi turvallisuuden nykypäivänä?

Tuotantoympäristön toimivuus on kriittistä organisaation jatkuvuudelle. OT-järjestelmien (Operational Technology) tietoturvan haasteet ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosina – ja samalla haavoittuvuudet ovat kasvaneet.

Tervetuloa kuulolle webinaariimme, jossa keskustelemme OT-ympäristöjen kohtaamista uusista realiteeteista ja miten vastata niiden tuomiin tietoturvahaasteisiin.

 

Ratkaisuja OT-ympäristöjen hallintaan

Placeholder image

Varmuutta päivittäiseen toimintaan

Kriittisten teollisuusympäristöjen (OT – SCADA/ICS) valvontapalvelullamme saat perusasiat kuntoon. Automaattinen järjestelmä-/laiteinventaario tuottaa näkyvyyden laitteisiin ja järjestelmiin sekä niiden tilaan. Passiivinen monitorointi mahdollistaa ympäristöjen käyttäytymisen seurannan häiriöttä.

Kyberturvakeskuksemme CSOC seuraa ja reagoi tietoturvauhkiin ja -tapahtumiin niin IT kuin myös OT-ympäristöissä. Hajautettuihin tuotantoympäristöihin soveltuva ja skaalautuva ratkaisu myös yhtenäistää tietoturvan valvontaa ja tasoa. Näin toimintaan saadaan varmuutta.

Valvottua pääsynhallintaa

Ylläpitokäyttäjien pääsynhallinta (PAM, Privileged Access Management) on kriittinen osa OT-ympäristöjen kyberturvaa. OT-järjestelmät, kuten tuotantolinjojen ohjausjärjestelmät ja SCADA-ratkaisut, ovat yhä useammin yhteydessä IT-verkkoihin ja pilvipalveluihin, mikä altistaa ne entistä monimutkaisemmille uhkille.

PAM-ratkaisut mahdollistavat hallitun, seurattavan ja auditoidun pääsyn näihin kriittisiin järjestelmiin, estäen luvattoman käytön ja minimoiden inhimillisten virheiden riskin. Kun ylläpitokäyttö on tarkasti valvottua, voidaan estää sekä tahattomat vahingot että ulkoisten hyökkääjien mahdollisuus hyödyntää korkean tason käyttäjätunnuksia. 

PAM pääsynhallinta
Loihde39-large

Ehkäise eristetyn verkon vuodot

Nopea verkkoympäristöjen kehitys voi aiheuttaa konfiguraatiovirheitä kriittisten verkkojen suojaukseen. Jatkuvat muutokset ympäristöihin altistavat huomaamattomille ja inhimillisille virheille. Esimerkiksi verkkotopologia, palomuurikonfiguraatiot, VPN-määritykset tai etähallinta- ja huoltoyhteydet voivat olla väärin määriteltyjä tai rakennettuja. Nämä virheet voivat muodostaa vuotokohtia eristettyyn verkkoon. Tietoa voi vuotaa ulos verkosta tai hyökkääjät voivat hyödyntää näitä hyökkäyksissään. Eristyksen toimivuutta on siis valvottava.

Eristetyn verkon kyberhälytin -palvelumme testaa verkon eristyksen toimivuutta ja hälyttää löytyvistä vuotokohdista. Eristyksen testausta tehdään laajalla otannalla, erilaisia verkosta pakotekniikoita testaten. Palvelu on toteutettavissa kolmen kuukauden pilotointijaksona, josta voidaan jatkaa jatkuvaan palveluun. Jatkuvassa palvelussa verkon eristystä testataan säännöllisesti, jolloin mahdollisiin eristyksen aukkoihin pystytään reagoimaan nopeasti. Loihteen CSOC raportoi havainnot ja ehdottaa tarvittavia korjaustoimenpiteitä.