Valtra on suomalainen traktoreihin erikoistunut yhtiö, jonka traktorit ovat tunnettuja yksilöllisyydestään ja asiakaslähtöisyydestään. Valtra on osa AGCO-konsernia, joka on maailman kolmanneksi suurin maatalouskoneiden suunnittelija, valmistaja ja myyjä.
Yhteistyömme Valtran kanssa alkoi ValtraHackathonista, jossa haasteena oli tuottaa lisäarvoa työkoneiden tuottamasta telemetriadatasta. Erityisesti haettiin ratkaisuja, jotka lisäävät kannattavuutta ja edistävät kestävää kehitystä.
Loihde voitti hackathonin ideallaan SmartCoach-sovelluksesta. Sovellus opastaa ja kannustaa kuljettajaa käyttämään traktoria paremmin. Loihteen idea vakuutti tuomariston seuraavin perustein.
”Loihteen voittoisassa ideassa hyödynnetään Valtra Connectista saatavaa dataa. Asiakkaan ongelmaa ratkaistaan niin, että traktoria käytetään tehokkaammin, mikä johtaa säästöihin myös ympäristö huomioon ottaen. Lisäksi ratkaisu tukee Valtran Best Tractor Experience -visiota”, sanoo Aapo Aijasaho, Manager, Valtra.
Loihde ja Valtra ryhtyivät tuumasta toimeen ja toteuttivat vuoden 2022 aikana pilottiprojektin voittoisan idean pohjalta. Projekti koostui kolmesta osiosta:
Projektitiimi tutki, mitä kaikkea traktorin ajajan tai omistajan näkökulmasta kiinnostavaa ja hyödyllistä datasta voidaan saada irti. Tunnistimme useita käyttötapauksia, kuten tyhjäkäynnin monitorointi ja tyhjäkäynnin vähentämisen opastaminen sekä vaihteiden käyttö ja nopeuden vaihteluiden analysointi. Tiimi valitsi näistä ensivaiheessa tärkeimmäksi tyhjäkäynnin, jonka analysointiin päätettiin syventyä.
Tässä kokonaisuudessa haettiin vastauksia kysymyksiin: mitä kaikkea loppukäyttäjä haluaa nähdä ja miten asiat esitetään? Miltä mahdollinen sovellus näyttää ja tuntuu? Projektissa kehitettiin design-työkalujen avulla useita esimerkkejä näkymistä ja sovelluksen toiminnallisuuksista. Esimerkit laadittiin Valtran brändiohjekirjaa noudattaen.
Tyhjäkäynti valikoitui data-analyysin kohteeksi, koska sen vähentämiseen arveltiin liittyvän merkittäviä kehitysmahdollisuuksia taloudellisesta- ja ympäristönäkökulmasta.
Projektissa luotiin algoritmi, jonka avulla koneen tuottamasta datasta tunnistetaan, käykö kone tyhjäkäynnillä. Lisäksi algoritmi jaottelee tyhjäkäynnin erilaisiin luokkiin: välttämätön, epäilyttävä tai todennäköisesti tarpeeton tyhjäkäynti.
Algoritmia sovellettiin laajalle otokselle traktoreiden telemetriadatasta, minkä perusteella pystyttiin arvioimaan, miten paljon parantamisen varaa tyhjäkäynnin suhteen löytyy. Analyysillä pystyttiin löytämään osajoukko traktoreista, joille tyhjäkäynnin vähentämisestä voi olla merkittävä hyöty.
SmartCoach projektissa Loihde pääsi hyödyntämään osaamistaan laajasti. Menestyksekäs yhteistyö edellytti erityisosaamista konseptoinnista, sovellusten suunnittelusta, datan käsittelystä ja analysoinnista sekä tulosten visualisoinnista. Projektissa käytettyihin teknologioihin lukeutuu Figma, Python, AWS ja PowerBI.
Lopputulos: