Skip to content

Kanta-Hämeen hyvinvointialue ja uusi Assi-sairaala: Turvaratkaisujen saumattomat integraatiot varmistavat sujuvan arjen

ASSI_sairaala

Loihde tuottaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle kattavasti turvateknologian palveluita. Muun muassa henkilöturva- ja hoitajakutsujärjestelmät ovat käytettävissä koko hyvinvointialueella. Uudessa Ahveniston sairaalassa eli Assi-sairaalassa Loihde on lisäksi turvaratkaisuiden kokonaistoimittaja huolehtien myös lukituksesta, kulunvalvonnasta, kameravalvonnasta sekä rikosilmoitinjärjestelmästä ja paloturvallisuudesta.

Assi-sairaalan rakentaminen alkoi vuonna 2021, ja se on valmistumassa vuonna 2025. Hämeenlinnaan rakentuva uuden sukupolven sairaala ja palvelukeskus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2026 aikana.

Loihteen projektipäällikkö Sami Nuoralan mukaan kyseessä on mielenkiintoinen ja antoisa projektikokonaisuus, jota on toteutettu perusteellisesti ja huolella.

”Me Loihteella pystymme tarjoamaan aivan ainutlaatuisen turvapalveluiden kokonaisuuden asiakkaillemme. Suomessa ei ole juuri vastaavia toimijoita, jotka voisivat tarjota yhtä laajasti turvaratkaisut lukituksesta kameravalvontaan, rikosilmoitinjärjestelmiin ja paloturvallisuuden ratkaisuihin – eikä siinäkään ollut vielä kaikki.”

Kun turvaratkaisuiden palveluvalikoima on laaja, kokonaisuutta voidaan rakentaa eri teknologiat huomioiden ja näin varmistaa sujuvat integraatiot eri järjestelmien välille. Esimerkiksi kulunvalvonta- ja hoitajakutsujärjestelmät toimivat yhdessä mahdollistaen sujuvan kulkemisen.

”Turvateknologioiden saumattomat integraatiot ovat hyvin keskeinen osa arjen sujuvuutta, jatkuvuutta ja turvallisuutta. Toimivien rajapintojen merkitys näkyy niin suunnittelussa ja käyttöönotossa kuin myöhemmin ylläpidossa esimerkiksi päivitystilanteissa. Keskittäminen tuo asiakkaille usein myös ylläpidon säästöjä ja totta kai helppoutta, kun ei tarvitse miettiä, kehen palveluntarjoajaan tulisi olla yhteydessä, jos jokin asia mietityttää.”

Esimerkiksi paloturvallisuuden osalta integraatiot mahdollistavat sen, että paloilmoitus saavuttaa välittömästi mobiilisovelluksen kautta loppukäyttäjän eli vaikkapa hoitajan.

”Tieto tulee suoraan kännykkään ja käytävänäytöille. Integraation mahdollisuudet ovat monet. Paloturvallisuus voidaan kytkeä myös kamera- ja kulunvalvontaan, jolloin nämäkin järjestelmät saadaan saumattomasti edesauttamaan turvallista kulkua ja evakuointia”, Nuorala kertoo.

Parhaat ratkaisut toimiviin tiloihin

Valmistuttuaan uusi keskussairaala palvelee koko Kanta-Hämeen maakunnan terveydenhuollon tarpeita. Tavoitteena on rakentaa maailman inhimillisin sairaala, jonka suunnittelussa tehdään tiivistä yhteistyötä niin hoitohenkilökunnan kuin potilaiden ja muiden käyttäjien näkökulmasta.

Turvallisuus on yksi viihtyisyyden ja toimivuuden keskeisistä rakennusosista. 9Solutions Oy:n reaaliaikaisesti paikantavat henkilöturva- ja hoitajakutsujärjestelmät ovat käytettävissä koko Kanta-Hämeen hyvinvointialueen alueella ja tulee osaksi myös uutta Assi-sairaalaa. Loihde vastaa järjestelmän toimituksesta ja ylläpidosta. Ratkaisu tukee sekä potilaiden että henkilökunnan turvallisuutta.

”Laadukas monipalvelukutsujärjestelmä on helppokäyttöinen turvakokonaisuus, joka selkeyttää myös viestintää. Sen avulla sairaaloiden, terveyskeskusten ja palveluasumisen järjestelmät voidaan hyvinvointialueella rakentaa yhdeksi laajaksi turvaratkaisuiden kokonaisuudeksi”, Nuorala kuvailee.

Koko Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle Loihde toimittaa palveluna lisäksi poistumisen valvonnan sekä ovipuhelin-, kulunvalvonta- ja kameravalvonta-alustat. Myös kentällä liikkuvan työntekijän GPS-henkilöturvajärjestelmä on käytettävissä koko hyvinvointialueella.

”Yhteisestä järjestelmäkokonaisuudesta on monia etuja. Työntekijöiden liikkuvuuden kannalta tämä on joustavaa eikä tarvitse opetella useita eri järjestelmiä toimipisteestä toiseen siirryttäessä. Lisäksi raportointi helpottuu ja saadaan lisämahdollisuuksia tiedolla johtamiseen.”

Ylläpidon näkökulmasta monet päivitykset voidaan tehdä etänä ja myös järjestelmäosaaminen kehittyy organisaatiossa eri tasolle, kun sama kokonaisuus on käytössä keskitetysti.

”Tämä kaikki lisää myös toimintavarmuutta ja auttaa ennakoimisessa. Järjestelmissä on nykyisin myös itsediagnostiikkaa eli jos jokin häiriö tai vika tulee, järjestelmä tunnistaa sen ja ilmoittaa siitä. Loihteella on paikallinen yksikkö myös Kanta-Hämeessä, joten huoltoapu on lähellä. Paikallisuus on iso etu.”

Huippuammattilaisten tiimi vie kohti tavoitetta

Haastatteluhetkellä syksyllä 2024 projekti on jo loppusuoralla, sillä vaikka käyttöönotto on noin kahden vuoden päästä, turvateknologian ratkaisuiden on oltava valmiina ja toiminnassa jo huomattavasti aiemmin.

”Vuoden 2025 aikana pääpaino on viimeisissä asennuksissa ja sen jälkeen testaamisessa ja viimeistelyssä Loihteen tuottamien turvaratkaisuiden osalta”, Nuorala laskeskelee.

Nuorala on ollut mukana projektissa Loihteelta alusta asti ja kertoo, että hanke on edennyt suunnitellusti. Hän luotsaa Loihteella projektin laajaa kokonaisuutta ja lisäksi eri järjestelmiä varten Loihteelta on omat projektipäälliköt, jotka hallitsevat juuri tietyn teknologian. Nuorala kiittelee osaavaa ja ammattimaista yhteistyötä niin hyvinvointialueen osaajien kuin muidenkin projektissa toimivien tahojen kanssa.

”Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti ja olemme saaneet työskennellä koko ajan huippuammattilaisten kanssa. Minulla on nöyrä kunnioitus hyvinvointialueen osaajia kohtaan. Jos kynnyksiä tulee vastaan, ne ylitetään. Uskon siihen, että kun asioita tehdään sekä taidolla että sydämellä, lopputulos on väistämättä onnistunut”, jo yli 20 vuotta sote-alan turvaratkaisuiden parissa töitä tehnyt Nuorala luonnehtii.

 

 

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää