Mitäpä jos päätyisi koulukaverinsa kanssa toistamiseen samaan oppilaitokseen ja vieläpä yhteiseen työpaikkaan yli 30 vuodeksi? Vaasalaisten Jaana Mäkisen ja Jari Sinisalon koulutaival ja työura ovat kietoutuneet hämmästyttävän samaan suuntaan jo vuosikymmeniä. Keväällä 2023 tulee molemmille 35 vuotta täyteen saman konsernin palveluksessa. Sitä ennen he ovat olleet luokkakavereita ja käyneet myös samaa ammatillista oppilaitosta.
Nykyään Loihteella henkilöstöjohtajana työskentelevä Jaana Mäkinen tuli taloon huhtikuussa vuonna 1988 palkkakonttoristiksi.
”Minä aloitin viides ja Jaana 18. päivä”, Loihteen järjestelmäarkkitehti Jari Sinisalo muistaa tarkalleen.
”Yhdessä me voimme sitten viettää ensi vuonna 70-vuotisjuhlia, kun molemmilla tulee 35 vuotta täyteen saman työnantajan palveluksessa. Ja 70 onkin sopivasti puolet Loihteen iästä”, Jaana laskee.
Matka Loihteen Vaasan toimipisteeltä molempien ensimmäiseen opinahjoon ei ole pitkä. Vajaan puolen kilometrin päässä sijaitsi vuonna 1971 ”nappikoulu”, jossa olivat luokat 1–2 ja jossa Jaana ja Jari aloittivat ekaluokkalaisina. Vaasa oli tuolloin kokeilukaupunki, jossa ei enää käyty kansakoulua vaan peruskoulua. Ala-asteen ensimmäisellä ja toisella luokalla olevia sanottiin nappikoululaisiksi, koska samassa rakennuksessa oli myös ammattikoulu. Kolmannesta luokasta kuudenteen Jaanan ja Jarin koulu vaihtui Vaasan Huutoniemelle. Yläasteen ja lukion kaksikko oli rinnakkaisluokilla.
”Päädyimme eri luokille, koska valitsimme eri kielen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi. Jaana otti ruotsin ja minä englannin”, Jari kertoo.
Ylioppilaaksi Jaana ja Jari kirjoittivat yhtä aikaa ja päätyivät sen jälkeen kumpikin opiskelemaan Vaasan kauppaopistoon, josta Jaana valmistui merkonomiksi ja Jari datanomiksi vuonna 1987. Oli lopulta varsin monen sattuman summa, että kumpikin päätyi huhtikuussa 1988 Vaasan Puhelimelle. Alun perin Jarin tarkoitus oli suunnata Nokialle töihin, mutta yllättäen aukenikin sopiva paikka kotikaupungissa ja sillä tiellä hän on vieläkin.
”Aloittaessani henkilöstöä oli noin 200 ja siitä runsaan vuoden päästä yli 500, kun sekä Vöyrin että Etelä-Pohjanmaan puhelinyhtiöt yhdistyivät Vaasan Puhelimen kanssa. Tapaankin sanoa, että vain vuosi sen jälkeen, kun tulin atk-ohjelmoijaksi, firma kasvoi ja työntekijämäärämme tuplaantui”, Jari vitsailee.
Maailma on muuttunut ja paljon
Vuosien varrella on tapahtunut melkoisesti. Työelämä ja -kulttuuri itsessäänkin on kokenut isoja muutoksia. Sekä Jaana että Jari muistavat hämmästyttävän tarkasti sekä vuosilukuja että jopa kellonaikoja. Jaana kertoo muun muassa, miten aamuiset kahvitauot oli aikanaan jaettu kahteen vuoroon.
”Tupakoimattomat pitivät taukoa klo 9 ja tupakoivat klo 9.15. Avokonttorissa monet tupakoivat myös omalla työpisteellä.”
Vaikka yli kolmessakymmenessä vuodessa ehtii tapahtua monenlaista missä tahansa työpaikassa, erityisen paljon muutokset näkyvät teknisellä alalla. Kehityksen etunojassa aika on kulunut nopeasti ja uudet mielenkiintoiset haasteet ovat tehneet työstä mielekästä.
”Ensin olimme puhelinoperaattori, sitten mukaan tuli teleliikenne ja tietoliikenne. Kun aloitin, meillä ei ollut ainuttakaan pc:tä, mutta sitten 90-luvulla tähän tuli muutos, kun lähes kaikilla alkoi olla henkilökohtaiset pc:t työpöydillä”, Jari sanoo.
Vuosien takaisia asioita miettiessä on helppo todeta, että oltiin kuin eri maailmassa.
”Joskus pöytäpuhelinkin oli luksusta ja muistan vielä ajan, jolloin vakuutusyhtiöille piti täyttää korvaushakemukset tietylle lomakkeelle ja kahdelle eri sivulle, joiden välissä oli kalkeeripaperi”, Jaana kertoo esimerkkejä.
Muutokset ovat pitäneet mielen virkeänä. Onko juuri se 35 vuoden yhtäjaksoisen uran salaisuus samassa työpaikassa? Molempien mielestä näin on.
Jaana suoritti 2000-luvun alussa KTM-tutkinnon talousoikeuden pääaineessa. Tuolloin hänen vastuulleen tulivat silloiset paperiosakkeet, jotka ovat nyt jo historiaa, kun osakkeet ovat arvo-osuusjärjestelmässä.
”Työtehtävät ovat muuttuneet vuosien aikana. Aina on tullut uutta ja mielenkiintoista eteen”, Jaana miettii.
”Tekniikan huikea kehitys on tuonut tullessaan sen, että oppimista on ollut koko ajan. Siinä on myös sattunut olemaan onnea, että on ollut niin huiput työkaverit. Kun ympärillä on mukavia kollegoita ja hyvä henkilökemia, hommia on mukava tehdä”, Jari summaa.
Loihtijana tänään
Jari muistaa vielä ajan, jolloin puhelinkeskuksia oli paljon ja sykäysperusteinen hinnoittelu edellytti puhelinasentajien kuukausittaista käyntiä puhelinkeskuksissa. Tämän jälkeen kaksi atk-tallentajaa laski mikrofilmeiltä sykäyslukemat ja tallensi ne ja toki muutakin dataa. Sittemmin tällainen työ automatisoitui täysin.
Siinä missä aikaisemmin jokin työtehtävä saattoi viedä puoli päivää, se voi nyt olla automaation käsissä. Vaikka esimerkiksi loppukäyttäjälle moni asia on yksinkertaistunut, tietohallinnossa voi sama ilmiö näkyä päinvastaisena.
”Kaikki tapahtuu niin sanotusti taustalla ja pilvipalveluissa. Kun yritetään yksinkertaistaa maailmaa loppukäyttäjälle, konepellin alla moni asia mutkistuu”, Jari kiteyttää.
Vaikka paljon on muuttunut, Jaana löytää edelleen samat peruselementit työstään kuin yli kolmekymmentä vuotta sitten.
”Edelleen iso asia ovat mukavat työkaverit, joiden ansiosta työ sujuu ja toki mielenkiintoiset työtehtävät. Se on se, mikä kannattelee edelleen näiden vuosien jälkeen, vaikka nykyisin työyhteisö onkin jakautuneena useammalle paikkakunnalle eikä enää nähdä yhtä usein fyysisesti kuin ennen.”
Jaanan vastuulla henkilöstöjohtajana ovat yhden Loihteen palvelualueen henkilöstöasiat kokonaisuudessaan, Jari on Loihteen tietohallinnossa työskennellen niin ylläpidon, kehittämisen kuin ohjelmistolisensoinnin parissakin.
”Joskus aloittaessani muistan, kun eräs nainen kertoi kahvipöydässä olleensa tasan kahdeksan vuotta meillä töissä. Mietin silloin, että onpa ollut tosi pitkään”, Jaana naurahtaa.