Skip to content

Tolkkua tekoälyyn – jakso 3: konflikti

Loihde AI -logo

Nyt ollaan jännän äärellä, kun Tolkkua tekoälyyn -podcastissa päästään kolmanteen aiheeseen, eli konfliktiin. Meneekö podcastin juontajilla tappeluksi vai? Ei sentään, vaan tällä kertaa aihetta käsitellään hyvässä hengessä kavereiden kesken. Patric Lencionia jälleen lainaten:  

Kaikki upeat kestävät suhteet edellyttävät syventyäkseen hedelmällistä konfliktia.”

”Valitettavasti konfliktia pidetään tabuna monissa tilanteessa, varsinkin työpaikalla. Ja mitä ylemmäs organisaatiotasoilla edetään, sitä enemmän löytyy niitä, jotka käyttävät kohtuuttomasti aikaa ja voimia välttääkseen sellaisia kiihkeitä väittelyjä, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä kaikille hienoille tiimeille.”

”Mutta tiimeissä, joissa antaudutaan hedelmälliseen konfliktiin, tiedetään että ainoana tavoitteena on saada aikaan paras mahdollinen ratkaisu erittäin lyhyessä ajassa.”

Konfliktia siis tarvitaan työpaikalla, mutta sitä vältellään. Luontainen taipumus pyrkiä ylläpitämään harmoniaa ja konsensuksen hakeminen voi olla joskus erittäin haitallista (yrityksen) menestymiselle. Kun emme pysty pysymään asiassa, vaan arvotamme asian sijaan ihmisiä, eli keskitymme viestin tuojaan itse viestin sijaan, niin silloin olemme vaarallisilla vesillä. Luottamus on edellytys sille, että hyvin toimivissa tiimeissä uskalletaan nostaa kissan häntää ylös ja asiallisesti.

Päästämme jaksossa ääneen myös lauseen ”tappele tekoälyn kanssa”. Eli pohdinnoissa on myös esimerkkien ja ideoiden kautta tekoälyn hyödyntäminen siinä, miten konflikti voisi pysyä asiassa. Miten se voi ehkä jopa ehkäistä eripuran syntymistä auttamalla viestinnässä? LinkedInistä löytyi kerran mielenkiintoinen kuva, jossa ChatGPT oli tehnyt kirjavakielisestä, henkilöön kohdistuvasta kiukun puuskasta asiallisen, eteenpäin vievän sähköpostin. Tällainen eripuran välttely on hyväksi, sillä tällä tavoin päästiin nimenomaan mahdollisuuteen hedelmällisestä konfliktista sen sijaan, että olisi ajauduttu ihmisten henkilökohtaisista ominaisuuksista väittelemiseen.

Podcastissamme mikään ei ole pyhää! Otamme reposteluun avoimesti henkilöstötyytyväisyyden, eripurat, muutosvastarinnan ja johtamisen. Toteamme, että yrityksen johtamista ei voi ulkoistaa tekoälylle, vaikkakin työkaluna tukiäly voisi auttaa meitä lähentymään ja käsittelemään asioita ilman turhaa ihmisten syyttelyä – asiat asioina. Käymme läpi myös sitä, kuinka tekoälyn käyttöönotto voi erittäin todennäköisesti nostaa yrityksessä piilevät konfliktit esille – ne kaikilta piilossa kytevät ja sellaiset, joita on jo pidempään vältelty.

Lisäksi sotkemme tähän myös Kummelin. Kuuntelemalla selviää, millaisen neuvon Kummeli voi tuottaa konfliktitilanteisiin.

Mitä mieltä olet meidän keskustelusta? Mitä asioita itse tahtoisit nostaa esiin?

 

Tekstin on kirjoittanut asiantuntijamme Anita Virtanen, joka on myös toinen Tolkkua tekoälyyn -podcastin juontajista.