Kyberturva-alan ammattilaisena on oltava jatkuvasti perillä alan uusista käänteistä ja teknologioista. Työ on hektistä ja samalla on pidettävä huolta sekä omasta ammattitaidosta että jaksamisesta. Mitkä ovat konkarin tärkeimmät vinkit alalla menestymiseen?
Loihteen Executive Advisor Benjamin Särkän mukaan selkeää kaavaa tietoturva-alalla menestymiseen ei ole olemassa. Siitä huolimatta on kuitenkin löydettävissä tiettyjä aineksia, joita onnistumiseen tarvitaan.
Rutiinit ja toistot luovat perustan
Särkkä ei puhu rutiineista, mutta kertoo miten hän ylläpitää omaa ammattitaitoaan säännöllisesti. Päivittäin hän kuluttaa niin uutisia kuin podcastejakin sekä käy läpi valikoitujen vendoreiden lähettämät kuulumiset. Lisäksi viikoittain Särkkä käy keskusteluita eri yhteisöissä ja ylläpitää sosiaalisia verkostoja, joiden kautta saa paljon tietoa.
”Kuukausitasolla saan luettua tai kuunneltua alan äänikirjoja, kvartaaleittain osallistun useampiin tapahtumiin ja vuosittain tiettyihin konferensseihin.”
Hän korostaa säännöllisen hands on -tekemisen merkitystä. Muuten tarttumapinta esimerkiksi redteam-työskentelyyn tai vaikkapa digitaaliseen forensiikkaan häviää nopeasti.
”Jos tätä työtä haluaa tehdä korkealla tasolla, on sitä tehtävä päivittäin. Muutoin oma ammattitaito typistyy ja rutiini tekemisestä katoaa.”
Ei intohimoa seuraten mutta intohimoisesti tehden
Särkkä kertoo, ettei osaa erottaa toisistaan työminäänsä ja muuta persoonaa.
”Elän ja hengitän jollain tasolla koko ajan tietoturva-alaa ja tätä toimintakenttää. Koen, että tämä on minulle elämäntehtävä ja osa identiteettiä.”
Kun pitää omasta työstään, itseään kehittävät rutiinit ja alan uusimpien tuulien kuulostelu ovat luonnollinen osa elämää eivätkä vaadi erityistä ponnistelua.
”Nautin työstäni ja tuntuu oudolta ajatella, että työt pitäisi lopettaa aina neljältä. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että olen päässyt moniin mielenkiintoisiin projekteihin mukaan ja niihin liittyvät onnistumiset tarjoavat valtavan henkilökohtaisen tyydytyksen.”
Aito kiinnostus omaan alaan auttaa Särkän mukaan myös puskemaan vaikeiden aikojen läpi kyynistymättä. Hän silti vierastaa sitä, että ihmisiä käsketään seuraamaan intohimoaan, sillä se johtaa helposti uupumiseen.
”Sen sijaan on parempi ajatella, että mitä tahansa tekeekin, tekee sen intohimoisesti. Siinä on ero.”
Joka vuosi jotain uutta
Särkkä haluaa tehdä joka ikinen vuosi jotakin erilaista ja haastaa itseään. Uuteen heittäytyminen pitää virkeänä. Aikanaan hän teki päätöksen, että haluaa puhua julkisesti. Särkän mukaan luottamuksen näkökulmasta erityisesti tietoturva-alalla on tärkeä olla oikeassa tai ainakin mahdollisimman vähän väärässä. Tämän takia julkisuus voi monista asiantuntijoista tuntua erityisen epämieluisalta valokeilalta.
”En olisi millään halunnut puhua julkisesti ja pelkäsin kuollakseni. Halusin kuitenkin opetella sen taidon, koska tiesin sen olevan tärkeää päästäkseni seuraavalle tasolle. Jos haluaa huipulle, on mentävä mukaan ja myös aktiivisesti promottava itseään, vaikka se tylyltä kiteytykseltä kuulostaakin”, hän sanoo.
Mitäs uutta tänä vuonna 2023, ei kai sentään ukulelen soitto?
”Itse asiassa juuri se”, Särkkä nauraa ja nappaa todisteeksi Teams-haastattelussa kameran eteen punaisen sähköukulelensa.
Jonkin ihan muun asian tekeminen välillä vie sekin omaa ammattitaitoa eteenpäin. Lepoakin tarvitaan.
”Usein itse huomaan, että parhaat ideat tulevat loman jälkeen. Aivot ovat prosessoineet aktiivisesti ja alitajuisesti jotain työhön liittyvää asiaa, vaikka olen ollut esimerkiksi kiipeilemässä. Hetken irtautuminen saattaa merkittävästi muuttaa lähestymistapaa johonkin ongelmaan.”
Oikean yhteisön merkitys on erityisen tärkeä
Lahjakkuus on Särkän mukaan vain osa yhtälöä. Täytyy olla myös hyvää tuuria ja tuntea oikeat ihmiset. Mitä enemmän on esillä ja läsnä erilaisissa tapahtumissa ja tilanteissa, sitä todennäköisemmin hyviä tilaisuuksia tarjoutuu.
”Olen akuutin tietoinen etuoikeutetusta asemastani. Sillä on merkitystä, että minussa on nähty potentiaalia. Toisaalta joku voisi nähdä, että itse olen tarttunut näihin mahdollisuuksiin. Molemmat tarinat ovat siten totta samaan aikaan.”
Tarina itseoppineesta tienraivaajasta on narratiivisesti herkullinen. Särkkä ei koe tätä kertomusta omakseen.
”Olen keskinkertainen monessa asiassa. Ajanhallinta ja järjestelmällisyys eivät ole vahvuuksiani. Osaan kuitenkin esimerkiksi kertoa asioista selkeästi ja myydä ajatukseni ja ideani uskottavasti, mitkä ovat tärkeitä taitoja. Kun omia heikkouksia voi tukea muiden toimesta ja toisaalta hyödyntää omia vahvuuksiaan, mahdollistaa menestyksen todellisuuden.”
Särkän mielestä etenkin uran alkuvaiheessa on tärkeä hakeutua johonkin yhteisöön. Näin oppii mitä tehdään, miten puhutaan ja miten päästä nopeammin sinne, minne haluaa.
”Yhteisöt ovat nykyisin merkittävästi vastaanottavaisempia ja inklusiivisempia kuin aikaisemmin. Matka ammattilaiseksi on myös valtavan paljon mielekkäämpi, kun sitä ei kulje yksin. Find your tribe!”