Blogi

Muutoskyvykkyys: Yksittäisten muutosprojektien tuolla puolen

Kirjoittanut Admin | 22.01.2025

Muutos on väistämätön osa tulevaisuuden kestävää organisaatiota. Tärkeää on, miten organisaatio johtaa ja hallitsee muutosta sekä millä tasolla on sen kyky muuttua. Jotkut organisaatiot ottavat työntekijät mukaan muutokseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kun taas toiset hoitavat koko prosessin suljettujen ovien takana esim. lainalaisuuksista tai kulttuurista johtuen.

Yhtä tärkeää on, miten työntekijät reagoivat muutokseen ja miten näitä reaktioita johdetaan. Jotkut saattavat omaksua muutoksen avoimin mielin, kun taas toiset saattavat vastustaa sitä, peläten tuntematonta. Jotkut saattavat jopa täristä voimakkaiden epävarmuuden tunteiden vuoksi, joita on vaikea käsitellä. Tällöin johdolta vaaditaan kykyä johtaa tunneilmastoa.

Tärkeintä on havahtua siihen, että organisaatiot koostuvat näistä ihmisistä ja heidän kyvystään muuttua. Jos heidän kykyään sopeutua muutoksiin ei tueta, ei organisaationkaan muutoskyvykkyys kasva. Riikka Tanner kiteyttää Trendit ja muutosvoimat -raportissaan (Johdon agendalla 2025) muutoskyvykkyyden ytimen korostaen, että "se on enemmän kuin vain yksittäisten muutosprojektien onnistumista. Kyse on kasvun asenteen ja ajattelutavan (growth mindset) rakentamisesta systemaattisesti organisaatiossa."

Muutoskyvykkyyden ymmärtäminen

Muutoskyvykkyys on organisaation kyky sopeutua nopeasti ja tehokkaasti uusiin olosuhteisiin. Se ei tarkoita vain muutosprojektien onnistunutta hallintaa, vaan myös kulttuurin edistämistä, joka omaksuu jatkuvan oppimisen ja parantamisen. Tämä kasvun ajattelutapa on ratkaisevan tärkeä pitkän aikavälin menestykselle, sillä se mahdollistaa organisaatioiden pysymisen kilpailukykyisinä ja joustavina jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Se auttaa myös yksilöitä keskittymään mahdollisuuksiin ja oppimiseen sen sijaan, että he pelkäisivät muutosta.

Kasvun ajattelutavan rakentaminen

Kasvun ajattelutapa organisaation kontekstissa tarkoittaa työntekijöiden rohkaisemista näkemään haasteet kasvun mahdollisuuksina esteiden sijaan. Kollektiivista älykkyyttä ja jokaisen osaamista voi kehittää, eikä oppiminen oikeastaan lopu koskaan. Tämä ajattelutavan muutos voi johtaa lisääntyneeseen innovointiin, parantuneisiin ongelmanratkaisutaitoihin ja yhteistyöhön perustuvaan työympäristöön. Yksilöille kasvun asenne on olennaista tulevaisuuden toivon ylläpitämiseksi ja eteenpäin siirtymisen mahdollistamiseksi sen sijaan, että he jähmettyisivät paikoilleen.

Käytännön askeleita muutoskyvykkyyden edistämiseksi

  1. Edistä avointa viestintää: Luo ympäristö, jossa työntekijät tuntevat olonsa turvalliseksi jakaakseen ideoita ja palautetta – myös negatiivista ja rakentavaa. Lisää tietoisuutta muutoksesta jatkuvasti pienin askelin (mikä muuttuu, miksi, millä aikataululla ja miten jos mahdollista). Avoin viestintä edistää luottamusta ja yhteistyötä, jotka ovat olennaisia onnistuneille muutoshankkeille. Yksilöiden käsittelemättömät negatiiviset tunteet voivat estää edistymistä ja aiheuttaa tarpeetonta myllerrystä työyhteisössä.

  2. Rohkaise jatkuvaa oppimista: Tarjoa työntekijöille mahdollisuuksia oppia uusia taitoja ja laajentaa tietämystään, jopa itse muutoksesta. Mikä voisi lisätä yksilöiden halua muuttua? Mitä mahdollisuuksia muutos voi tuoda heille? Muutostilanteissa yksilö- tai tiimivalmennukset ovat tehokkaimpia keinoja, niiden reflektoivan luonteen takia. Lisäksi osaamisen kehittämistä voidaan tukea vertaissparrailuilla, työpajoilla ja verkkolähteiden itseopiskelun kautta.

  3. Tunnista ja palkitse sopeutumiskyky: Tunnusta ja palkitse johtoa ja työntekijöitä, jotka osoittavat sopeutumiskykyä ja halukkuutta omaksua muutos. Tämä voi motivoida muita omaksumaan samanlaisen ajattelutavan ja liikkumaan eteenpäin. On myös tärkeää huomioida ja tukea niitä, jotka ovat vielä muutoskäyrän alussa, esimerkiksi “muutoskaveri” -tukitoiminnoilla.

  4. Johda esimerkillä: Johtajilla on keskeinen rooli organisaatiokulttuurin muokkaamisessa. Osoittamalla itse kasvun asennetta ja ajattelutapaa sekä omaksumalla muutoksen, johtajat voivat inspiroida tiimejään tekemään samoin. Puhumalla omista tunteistaan muutoksessa johtajat tekevät muutoksesta empaattisemman ja inhimillisemmän. Se korostaa myös jokaisen omaa muutosmatkaa ja tahtia muutoskäyrällä. Kun yksilöt omaksuvat johtajien tavat, kulttuurille tunnusomainen käyttäytyminen uudistuu.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että vahvan muutoskyvykkyyden rakentaminen organisaatiossa on olennaista nykypäivän dynaamisen liiketoimintaympäristön monimutkaisuuksien hallitsemiseksi. Edistämällä kasvun ajattelutapaa, avoimen viestinnän edistämistä, jatkuvan oppimisen rohkaisemista, sopeutumiskyvyn tunnistamista ja palkitsemista sekä johtamalla esimerkillä, organisaatiot voivat luoda kulttuurin, joka ei vain omaksu muutosta, vaan kukoistaa sen avulla. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa varmistaa, että muutosta ei nähdä erillisten projektien sarjana, vaan osana organisaation DNA:ta, mikä mahdollistaa kestävän menestyksen ja joustavuuden tulevaisuuden haasteiden edessä.