Miten teillä johdetaan tiedolla?
Tietoa tarvitsee johtaa ja aito arvo syntyy vasta, kun data jalostetaan tiedoksi ja se johtaa toimintaan. Tietojohtaminen ei ole ainoastaan raportointia ja analytiikka. Se ei ole toteutettavissa yksittäisellä projektilla tai vain tulos- tai informaatio-ohjauksen synonyymi. Mitä on tieto ja mitä on johtaminen ja miten nämä kaksi yhdistetään?
Tieto itsessään ei auta ilman toimintaa
Voidaan ajatella, että tietoa on monenlaista, mutta yhteistä on se, että se on totta tai hyvin perusteltu tosi käsitys. Tietoa on se, että
- tiedän, että jokin on jotakin
- osaan, että jokin on jotakin
- tunnen, että jokin on jotakin.
Tietopyramidi (Davenport, T. H., & Prusak, L.,1998), joka tunnetaan myös nimellä DIKW-pyramidi, pitää sisältää neljä tasoa:
- data,
- information (tieto)
- knowledge (tietoisuus)
- wisdom (viisaus).
Malli on tärkeä tietojohtamisen kirjallisuudessa ja auttaa ymmärtämään, miten eri tietotasot rakentuvat toistensa päälle. Itse tieto ei kuitenkaan vielä johda mihinkään, vaan tietämyksen tulee johtaa toimintaan, jolloin saada aikaan jokin toimi, joka tuottaa lisää dataa, informaatiota, tietoa ja tietämystä.
Erilaiset tavoitteet ja johtaminen
Mitä se johtaminen sitten on? Se on ainakin johtamista (management) ja johtajuutta (leadership). Johtaminen voidaan ajatella olevan prosessi, jossa suunnitellaan, organisoidaan, johdetaan ja valvotaan organisaation resursseja ja toimintaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Toisaalta johtajuus on kyky johtaa ja inspiroida ihmisiä kohti yhteisiä tavoitteita. Johtaminen on toimintaa, joka tapahtuu vuorovaikutuksessa. Tarkoitus on saada aikaan tuloksia ja pyrkiä siihen, että joukko ihmisiä toimii paremmin ja tehokkaammin kuin ilman johtamista. Perusoletuksena on ihmisen ikivanha innovaatio työnjaosta, josta seuraa erikoistumisen hyödyt.
Prosessijohtamisessa tiedon avulla tunnistetaan prosessien pullonkaulat ja kehityskohteet sekä mitataan prosessien suorituskykyä. Suorituksen johtamisessa tieto auttaa tunnistamaan suoriutumisen ja mittareita voidaan hyödyntää palautteenannossa. Muutosjohtamisessa tiedon avulla ymmärretään muutoksen tarpeet, suunnitellaan muutoksen toteutus ja seurataan sen vaikutuksia. Strategisessa johtamisessa tieto auttaa ymmärtämään markkinoiden trendejä, kilpailijoiden liikkeitä ja organisaation sisäisiä vahvuuksia ja heikkouksia. Palvelevassa johtamisessa tieto edesauttaa johtajaa ymmärtämään johdettavien tarpeet ja kehittämään toimintatapoja.
Vaikka tietoa on monenlaista, liittyy siihen yksi peruslähtökohta, joka on edellytys sen hyödyntämiselle, että tieto tulee saada sitä tarvitseville. Eikö johtaminen tiedolla pitäisi siis olla yksinkertaista?
Tietojohtaminen on vuorovaikutusta ja tiedon keräämistä päätöksenteon tueksi
Dataa syntyy joka päivä enemmän kuin koskaan aiemmin. Johtamisesta tiedetään ja tietojohtamista tapahtuu enemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta aina kuitenkin käytössä on vain rajallinen määrä informaatiota jostakin asiasta tai ilmiöstä. Toiminnan lopputulos voi selviää vasta, kun jotain jo päätetty tehtävän. Kysymykseksi nousee siis, mikä on olennaista tietoa ja mikä kohinaa?
Tieto-ohjautuva organisaatio on organisaatiokulttuuri ja toimintamalli, jossa tiedolla on keskeinen rooli päätöksenteossa ja toiminnan kehittämisessä. Se perustuu tiedon keräämiseen, analysointiin ja jakamiseen organisaation eri tasojen välillä, mikä edistää innovointia, oppimista ja tehokkuutta. Onko teillä lupa tehdä päätöksiä tietoon perustuen? Tieto-ohjautuvassa organisaatiossa näin pitäisi olla.
Johtaminen on tekoja ja jos puhutaan johtamisen tueksi tarvittavasta tiedosta niin voisi hyvä lähteä liikkeelle, vaikka näistä asioista:
- Tunnista olennainen johtamisessa tarvittava tieto ja vaali sitä.
- Varmista laadukkaan tiedon syntyminen oikea-aikaisesti päätöksenteon tueksi.
- Määritä, viesti ja aseta tavoitteita, mitä eri roolien takana olevilta ihmisiltä odotetaan.
- Tee vaikuttavia toimenpiteitä ja mittaa.
- Johda muutosta teoilla
Kiinnostuitko, ota yhteyttä!