Miten hyvin tehty digipalvelun saavutettavuusauditointi eroaa huonosta?
Verkko- tai mobiilipalvelukanavan saavutettavuusauditoinnin avulla saa selkeän kuvan saavutettavuuden nykytilanteesta ja mahdollisista ongelmista. Hyvä auditointi ei vain listaa ongelmia vaan toimii suunnitelmana, joka tarjoaa myös konkreettiset ratkaisut saavutettavuuden parantamiseksi.
Digipalveluiden saavutettavuuteen kannattaa panostaa. Ei ainoastaan siksi, että laki vaatimuksia asettaa, vaan myös siksi, että saavutettava sivusto tai sovellus palvelee paremmin käyttäjiä. Sujuva käyttökokemus parantaa myös sivuston laatupisteitä hakukoneissa ja tätä kautta tiedon löydettävyyttä.
Mistä tunnistaa hyvän saavutettavuusauditoinnin?
Mikäli olet vertailemassa saavutettavuusauditoinnin tekijätahoja ja erilaisia saavutettavuuden arviointiin liittyviä teknisiä ratkaisuja, kiinnitä huomiota ainakiin seuraaviin asioihin:
- Saatko pikaisesti automatisoinnilla läpiajetun testin vai asiantuntijanäkemyksellä tuotetun auditoinnin?
- Saatko pelkän pikatyökaluilla luodun vikalistan vai myös ohjeet korjaamiseen?
- Onko korjauslistaa läpikäydessäsi käytettävissä asiantuntijan opastusta ja apua ratkaisuihin?
- Käydäänkö auditoinnissa läpi pääasiassa teknisiä asioita vai tarjotaanko myös kielen syvempää tarkistamista, liitetiedostojen pistotarkastusta tai tarkempaa käytettävyysanalyysiä?
- Testataanko käytettävyytta erilaisilla ruudunlukijasovelluksilla sekä näppäimistöselaamisella? Huomioidaanko erilaiset kuvasuhteet eri näyttöleveyksissä?
- Testataanko sivustoa erilaisia häiriöitä simuloiden?
- Arvioidaanko samassa yhteydessä sivuston käytettävyyttä kokonaisuutena vai vain listan mukaisia saavutettavuusvirheitä?
- Pystyykö auditoinnin tekijä tarvittaessa auttamaan myös laajemmissa verkkopalveluiden uudistustöissä?
Ota yhteyttä, kun haluat kehittää digipalveluidesi käytettävyyttä!