Microsoft julkisti yhdessä Fortumin kanssa suunnitelmansa rakentaa Suomeen kaksi datakeskusta. Kyseessä on nimenomaan Azure-datakeskushanke. Aiemminhan Microsoftilla on Suomessa ollut kiihdytyspisteeksi luonnehdittava pieni konesalipresenssi, joka on palvellut M365-palvelun paikallista nopeuttamista. Uusi investointi tuo myös Azure-pilvipalvelut paikallisesti saataville.
Meille syntyy siis toinen täysimittainen ”suomalainen pilvi”. Googlehan ehti ensimmäisenä Haminan datakeskuksellaan. Viime joulukuussa AWS ennätti kertomaan tuovansa nk. Local Zonen Suomeen. Nämä Local Zonet eivät kuitenkaan ole täysimittaisia AWS:n datakeskuksia vaan nk. pilvenreunaa. Niistä voidaan ajaa rajoitettua määrää nk. IaaS-työkuormia. Olen käsitellyt lähipilvi-ilmiötä aiemmassa blogikirjoituksessani. Niin tai näin, kaikki kolme isoa ovat kiinnostuneet Suomesta. Ja kahdella näistä on kotimainen täysi datakeskuskin!
Suomessa Googlen pilven eli GCP:n markkinaosuus on kuitenkin varsin pieni. Azure on maailmalla ja etenkin Suomessa yritysten valinta, Google taasen on pärjännyt oppilaitoksissa ja harrasteorganisaatioissa. Suomessa Azure on ehdoton markkinajohtaja julkipilvistä. Siksi Azuren saapuminen Suomen kamaralle onkin merkittävä asia. Viimeisetkin vasta-argumentit siitä, että datan tulisi sijaita fyysisesti Suomen rajojen sisäpuolella olevilla palvelimilla ja siksi julkipilvi ei olisi hyväksyttävä, ovat nyt häviämässä.
Ympäristö- ja ilmastoasiat ovat pinnalla tämän uusimman datakeskuslaajennuksen toteutuksessa. Palvelinten jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö kierrätetään kaukolämpöverkkoon ja arvioiden mukaan se tulee kattamaan noin 40 % Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueilla asuvan neljännesmiljoonan käyttäjän lämmöntarpeesta. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti.
Merkittävä investointi Suomen mittakaavassa
Sekä Microsoftin että alaa seuraavien medioiden mukaan puhutaan yhdestä Suomen historian suurimmista yksittäisistä ICT-investoinneista. Microsoftin Suomen maajohtajan Pekka Horon mukaan Microsoft päätyi rakentamaan datakeskuksen Suomeen, koska Suomi on yksi johtavista tietoyhteiskunnista maailmassa.
Datakeskuksen sijainti Suomessa lienee lähinnä valtionhallinnon näkökulmasta tärkeä seikka, joka mahdollistaa aiemmin omissa konesaleissa ajettujen työkuormien siirtämisen Azureen, Suomen datakeskukseen. Valtiovarainministeriön ICT-johtaja Jarkko Levasman totesikin aiheeseen liittyen, että myös julkishallinto voi jatkossakin käyttää Microsoftin pilvipalveluja.
Microsoft nimesi lisäksi tiedotteessaan suuria asiakkaitaan nimeltä listaten Nokian, Elisan, Fortumin, S-Pankin, Tietoevryn, HUSin, Verohallinnon ja Valtorin kiinnostuneina asiakkaina. Suomen datakeskuksessa sijaitsevat työkuormat tarjoavat verkkoviiveen eli lantenssin kannalta parasta palvelua suomalaisille käyttäjille. Etenkin julkisen internet-verkon yli käytettävät Azure-palvelut tai SD-WAN -toteutukset hyötyvät lyhyestä etäisyydestä ja Suomen nopeista ja varmatoimisista internet-yhteyksistä. Microsoft on ollut Ficix-jäsen jo pitkään.
Blogitekstin on kirjoittanut Loihteella työskennellyt pilviarkkitehti Sami Isoaho.