Katja Marjamaa lähti aikoinaan opiskelemaan turvallisuusalan oppilaitokseen kaverin suosituksesta. Nyt hän on työskennellyt lukituksen parissa jo kohta 10 vuotta – ensin useita vuosia lukkoseppänä ja nyt myymälälukkoseppänä Loihteen myymälässä.
Marjamaa päätyi turvallisuusalalle hieman sattumalta.
”En alun perin tiennyt alasta yhtään mitään, mutta kaverilta kuulin koulusta, josta tulee vartijoita ja turvasuojaajia. Menin oikeastaan sinne vartiointipuolelle alun perin, mutta siellä pystyi erikoistua tähän turvasuojaukseen ja tykkäsinkin siitä.”
Marjamaa tuli taloon vuonna 2009 opintoihin kuuluvan kolmen kuukauden harjoittelun myötä. Valmistumisen jälkeen hän jatkoi lukitusasentajaksi eli lukkosepäksi. Marjamaa toimi lukkoseppänä noin seitsemän vuotta tehden erilaisia lukitusasennuksia, minkä jälkeen siirtyi myymälälukkosepäksi. Nykyään hänen tehtävänsä painottuvat asiakaspalveluun ja asentajien asennuskeikkojen valmisteluun.
Ammattitaitoiseksi asentajaksi toisiaan tukevassa työporukassa
Asentajana Marjamaa teki monipuolisia asennuksia laidasta laitaan. ”Sähkölukitusta, mekaanista lukitusta ja ovien työstöjä, eli oveen työstettiin reiät lukkotarvikkeille”, Marjamaa kuvailee.
Marjamaa antaa kiitosta vaivattomasta alan oppimisesta työkavereilleen.
”Meillä on niin hyvä porukka, pystyy aina soittamaan, jos ei osaa jotakin ja saa kyllä aina apua siihen. Eikä kukaan kyllä oleta, että osaa heti jonkin asian. Jos tulee joku uusi työntekijä, niin kaikki auttavat parhaansa mukaan uutta. Tuntuu, että muualla työpisteissä on myös hyvä henki, että on helppo päästä siihen työhön kiinni”, hän iloitsee.
Työmaalle saa apua paikallekin tarvittaessa. ”Jos ei osaa, niin ei tule pois sieltä, vaan sitten yleensä joku menee kaveriksi tai muuta vastaavaa”, Marjamaa kertoo.
”Kaikille pyritään opettamaan kaikkia asioita, että ei ole pulaa tekijöistä. Mutta se ottaa pitkän aikaa, että oppisi kaiken ja olisi kaikessa hyvä”, Marjamaa huomauttaa. Uutta tulee nimittäin jatkuvasti muutenkin, kokeneillekin. Koulutusta saa lisäksi esimerkiksi Abloyn järjestämien kurssien muodossa.
Jo aikoinaan harjoittelijana perehdytys oli hänen mukaansa kohdillaan.
”Harjoittelijat kulkevat aina asentajan mukana, että ei yksikseen tehdä. Työmailla sitten voidaan laittaa tekemään jotain hommaa itsenäisestikin”, Marjamaa selventää.
Palkitsevaa oli huomata omien taitojen karttuvan.
”Kun huomasi, että ei tarvinnut enää soittaa kellekään, se oli sellainen alkuvaiheessa mukava huomio. Tai jos vaikka sai ratkaistua jonkin sähkölukituspulman, joka oli hankala”, Marjamaa hymyilee.
Myymälälukkoseppä on asentajien tuki
Nyt myymälässä Marjamaa on siirtynyt asiakaspalveluun ja asentajien asennuskeikkojen valmisteluun. Myymälässä työskentely on erilaista, ajoittain hektistäkin, kun hoidettavana on sekä puhelin, sähköposti että myymälän tiski.
”Työtehtäviini kuuluu asiakkaiden palveleminen, asennuskeikkojen valmistelu asentajille ja tilauksien ja huoltojen käsittely”, Marjamaa luettelee. ”Jos on tilattu vaikka asuntoon sarjamuutos eli uudet avaimet asiakkaalle, niin me teemme asentajille ne avaimet valmiiksi ja kasataan pesät. He voivat vain sitten ottaa mukaan ne ja lähteä keikalle”, Marjamaa tarkentaa.
Pulmien ratkaisu pitää mielenkiinnon
Lukitusalalla saa käsiensä lisäksi käyttää myös päätään. ”Tulee aina monenlaisia pulmia mitä ratkoa, että ei ole ’sitä samaa’”, Marjamaa myhäilee.
”Asentamisessa monia varmasti kiehtoo se vaihtelevuus, että aika paljon saa ajella paikasta toiseen, eikä tarvitse istua toimistossa. Ja ala muuttuu paljon, eli ei käy tylsäksi – se kehittyy paljon sähkölukituksen puolelle, joten täytyy olla innostusta kehittää sitä omaa osaamista siinä. Sähkömieshän ei tarvitse lukkosepän olla, mutta pientä sähköistä tietoa pitäisi kuitenkin olla”, Marjamaa pohtii.
”Ja sitten se, että saa melko itsenäisesti puuhastella ja käyttää käsiä työssään, näkeekin sen työn jäljen jopa. Sopivan haastavaa, että ei käy puuduttavaksi”, Marjamaa luettelee. Asentaja saattaa olla yhtenä päivänä vaikka rakennustyömaalla ruuvaamassa painikkeita oviin ja seuraavana päivänä mennä useisiin paikkoihin lyhyemmiksi ajoiksi.
Millaisia ominaisuuksia työssä vaaditaan?
”Ei ainakaan katso sitä onko mies vai nainen”, Marjamaa painottaa.
”Työkaluja pitää osata käyttää ja pähkäillä, että miten lukot työstetään oviin, jos vaihdetaan vaikka ikivanhan lukon tilalle uudet. Työkaluja ei siis voi pelätä”, Marjamaa sanoo. Lisäksi Marjamaa nostaa esiin omatoimisuuden, sillä asentaja liikkuu kentällä pääasiassa yksin. Yhdessä toki katsotaan, kuka menee minnekin. ”Sellainen itsenäisyys ja järjenkäyttö”, hän lisää.
Naisena miesvaltaisella alalla
Marjamaan työporukasta suurin osa on miehiä. Miten naisena pärjää alalla?
”Itse ainakin olen tykännyt olla. Meillä on rento ilmapiiri ja sanotaan suoraan, jos on jotain sanottavaa. Kymmenen vuotta sitten ei vielä ollut montaa naista alalla, silloin se oli erikoisempaa. Nykyään se ei ole mikään ihmeellisyys”, hän kertoo.
Hyvää porukkahenkeä Marjamaa korostaa useaan otteeseen. Oulussa työntekijöillä on myös oma WhatsApp-ryhmä, jossa jutellaan, ja lisäksi he käyvät yhdessä lounaalla samoissa paikoissa, jos työ antaa myöten.
”Kyllähän paljon heitellään vitsejä, ja tuolla WhatsApp-ryhmässä toisinaan viikonloppunakin kovasti tulee viestejä. Pyritään aina joskus itsekin järjestämään illanistujaisia, ettei kaikki ole aina firman varassa”, Marjamaa kertoo.
Millaisia terveisiä Marjamaa lähettää niille, jotka miettivät lukituksen pariin hakeutumista?
”Rohkeasti hakemaan! Jos kiinnostusta riittää, niin ilman muuta kannattaa hakea.”