Skip to content

Kriittinen infra tarvitsee suojakseen asiantuntijavetoista turvateknologiaa

Vesitorni

Maailmantilanne on viime vuosina muuttunut merkittävästi ja samalla varsinkin kriittisen infran suojaamisen tarve on entisestään kasvanut. Viimeaikainen turvallisuuskeskustelu on painottunut paljolti tietoturvaan, mutta turvateknologialla on yhtä lailla keskeinen oma roolinsa kokonaisturvallisuutta rakennettaessa. 

”Kriittisen infran suojaamisen tarve on viime vuosina selkeästi korostunut geopoliittisen tilanteen takia. Meillä on Suomessa vielä paljon tehtävää kriittisen infran suojaamisessa, mutta keinoja siihen kuitenkin löytyy”, Loihteen teknologiajohtaja Pasi Tikkanen tietää. 

Aiheeseen liittyvät teemat ovat olleet mediassa paljon esillä. Esimerkiksi huoltovarmuudesta puhutaan enemmän kuin aiemmin. Myös uutisoidut murtautumiset kriittisen infran rakennuksiin, kuten vesitorneihin, ovat havahduttaneet turvallisuuden kehittämiseen.  

”Samat teemat ovat olleet vahvasti esillä yritysten ja organisaatioiden kanssa ennenkin, mutta nyt ne ovat olleet enemmän läsnä päivittäin ja tulleet todellisimmiksi ihan kaikille julkisuudessa käydyn keskustelun myötä.” 

Lähes 35 vuotta turvateknologian parissa työskennelleen Tikkasen mukaan turvalaitehankintoihin ei kannata kuitenkaan sännätä suin päin, vaan pysähtyä miettimään kokonaisuutta. Kamera, lukko tai mikään yksittäinen laite itsessään ei rakenna kokonaisturvallisuutta. 

”Yleensä aina ensin kannattaa tehdä nykytilanteen arviointi ja sitten vasta miettiä, miten turvateknologian kokonaisuus, kuten kulunvalvonta, rikosilmoitin, lukitus ja kameravalvonta, toteutetaan”, Tikkanen luettelee turvateknologian peruspilareita. 

Oleellista on organisaatioissa Tikkasen mukaan olla tietoinen omasta uhkapinta-alasta eli siitä, mikä juuri omassa ympäristössä on erityisen haavoittuvaa ja suojattavaa. Nykytilan kartoituksesta päästään etenemään asiantuntijan ohjaamin askelin turvallisuuden tavoitetta kohti.  
 
“Laitteet ja teknologia itsessään eivät ole vielä ratkaisu, vaan kokonaisuus muodostuu arvioinnista, suunnittelusta, toteutuksesta ja dokumentoinnista. Ei tule unohtaa myöskään ylläpitoa, joka sekin pitää sisällään edellä mainittuja asioita.” 

Tietoturva ja turvateknologia ovat erottamaton kaksikko 

Muun muassa NIS2-kyberturvallisuusdirektiivi on viitoittanut yhteiskunnan kannalta kriittisten yritysten ja muiden organisaatioiden tietä turvallisempaan arkeen. Uhat ja realiteetit ovat entistä selvemmin tiedossa ja turvallisuuden on oltava dokumentoitua. 

”Kun puhutaan kriittisestä infrasta, tulee monelle ensimmäisenä mieleen vesi ja energia. Kokonaisuuteen kuuluu kuitenkin kaikki yhteiskunnan ydintoiminnot, kuten logistiikka ja liikenne sekä muu huoltovarmuus”, Tikkanen täsmentää. 

Kriittinen infra on siten varsin laaja kokonaisuus arjen sujuvuudesta vastaavia toimintoja, joita ei aina tule edes ajatelleeksi. Ne kaikki tarvitsevat kuitenkin turvaa jatkuvuuden varmistamiseksi. 

”Lukitus on yleensä ykkösjuttu, joka organisaatioissa on hoidettu turvaratkaisuiden osalta kuntoon. Etenkin kriittisen infran kohdalla kameravalvonta ja rikosilmoitinjärjestelmä ovat myös tarpeellisia turvateknologian osia.” 

Tikkasen mukaan ratkaisuja voidaan skaalata tarpeen mukaan laajoiksikin kokonaisuuksiksi. Yhtä muuntamoa koskeva lukitus ja kameravalvonta voi olla ja tulisikin olla osa laajaa valvontakokonaisuutta. 

”Palveluissa teknologian huolto- ja ylläpitotyö jää meille alan asiantuntijoille. Silloin me vastaamme ja se tarkoittaa sitä, että jos jokin ei toimi, on meidän tehtävä laittaa asia kuntoon.  Palvelussa asiakkaan ei tarvitse myöskään tehdä isoa kertainvestointia, vaan palvelu hoituu kuukausiveloituksella.” 

Viime aikoina on noussut esiin selkeä tarve täsmäratkaisulle, jossa rikosilmoitinjärjestelmään on liitetty yksi tai kaksi kameraa. Tällainen toteutus käy pieniin kohteisiin, kuten esimerkiksi muuntamoasemiin. Tarvittaessa toteutukset ovat laajennettavissa vaikka satojen ilmaisimien ja kohteiden kokonaisuuksiksi ja kytkeytyä pääsynhallintaan ja valvontapalveluun. Kaikessa tässä myös tietoturva on turvateknologian ohella aivan erityisen oleellisessa osassa. 

”Meillä Loihteella on osaaminen ja valmiudet kokonaisturvallisuuden koko polulle arvioinnista toteutukseen asiakkaan tarpeiden mukaan. Parhaan lopputuloksen kannalta tietoturvaosaaminen yhdistettynä turvateknologian tuntemukseen on ehdottoman tärkeää”, Tikkanen kiteyttää.  

Tutustu myös Huoltovarmuuskeskuksen listaamiin keinoihin kriittisen infrasruktuurin suojaamiseen!

 

Blogiin haastateltu asiantuntija