Pilvikonsulttien tiimiä Loihteella vetävä Pekka Onnela on ehtinyt tehdä ja nähdä urallaan monenlaista. Hän laskeskelee urataipaleensa koostuvan viidestä erilaisesta polusta. Urasuunnitteluun Pekka ei usko, mutta sitäkin enemmän tekemiseen ja mahdollisuuksiin tarttumiseen.
Vahvimmin IT-alalla Pekkaa innostaa sen monipuolisuus. Alaa ei ole tarvinnut vaihtaa, koska aina tapahtuu jotakin uutta ja kehitys on jatkuvaa.
”En ole ikinä suunnitellut uraa. Jos jokin on kiinnostanut, olen ruvennut tekemään”, Pekka luonnehtii.
Viime vuosina Pekka on palannut tietyllä tavalla myös juurille. Skriptien tekeminen ja automaatiointegraatiot muistuttavat hänen uransa ensimmäisistä vaiheista koodauksen parissa.
Pekka sai ensikosketuksen alalle jo teini-ikäisenä. Hänellä oli kotona jopa oma tietokone, mikä oli 70–80-lukujen vaihteessa harvinaista. Siitä on kiittäminen ATK-päällikkönä toiminutta isää, joka työskenteli tietokoneiden maahantuontiyrityksessä ja myös opasti Pekkaa koodaamisessa alkuun. Pekan ura urkeni harrastelijapohjalta, kun Keilaliitto tarvitsi tulospalvelun 80-luvun alussa SM-finaaliin.
”Useissa 80- ja 90-luvun keilailutapahtumissa Suomessa hyödynnettiin tekemääni softaa. Sitä ennen pisteet laskettiin käsin.”
Pekka arvelee, että ilman isän vaikutusta hän ei olisi päätynyt alalle. Ylipäätään hän kiittelee kotoaan saamaansa kannustusta.
”Koskaan vanhemmat eivät epäilleet, ettenkö pystyisi johonkin, vaan aina rohkaistiin kokeilemaan.”
Koulutuksen alalle hän sai silloisessa ATK-instituutissa, josta hän valmistui datanomiksi. Pekka kokee olevansa enemmän käytännön ihminen ja oppineensa tekemisen kautta. Koulutuksen hän kuitenkin halusi myös hankkia.
Ensikosketus IT-alalle koodauksen parissa johdatti myöhemmin tietoliikenteeseen. Koodarin työ vaihtui 90-luvun lopulla palvelimien, palomuurien ja tietoverkkojen maailmaan. Samalla perspektiivi laajeni. Kokemusta on myös päämiehellä työskentelystä verkkopuolella. Visiitti oli Pekan mukaan lyhyt, mutta opettavainen.
”Sitten päädyin pieneen konsulttitaloon, jossa tein töitä niin julkishallinnolle kuin yrityksillekin. Olen aina ollut vähän yllytyshullu ja helposti lähtenyt mukaan uuteen.”
Yrittäjäksi Pekan ei pitänyt koskaan ryhtyä, mutta niin kuitenkin kävi, kun hän perusti neljän muun konkarin kanssa pilvipalveluihin ja -konsultaatioon keskittyneen Onregon. Myöhemmin siitä tuli yritysoston kautta osa Loihdetta ja sillä tiellä Pekkakin on edelleen. Vuonna 2024 hänestä tuli ensi kertaa esihenkilö.
”Konsultin tehtäviä olen joutunut uusien vastuiden takia vähentämään, että ehdin keskittyä yli kymmenhenkisen tiimin esihenkilötyöhön ja myös palveluiden kehittämiseen.”
Nyt kokemusta on laajasti niin koodarin, tietoliikenneasiantuntijan, konsultin, yrittäjän kuin esihenkilönkin tehtävistä. Tuleeko vielä seuraava kuudes askel?
”Viihdyn tilanteissa, joissa saan esiintyä ja kertoa asioista, jotka osaan hyvin. Vaikka konsultointi on nyt jäänyt vähemmälle, voihan olla, että sen tai kouluttamisen rooli myöhemmin taas lisääntyy.”
”Minulla on tapana sanoa, että en usko huippuosaamiseen. Riittää, että tiedän kaikesta 90 prosenttia”, Pekka nauraa.
Uran varrella häntä ovat eniten kutsuneet tehtävät, joissa on saanut tehdä monenlaista. Urasuunnistuksessa hän on ollut kiinnostunut enemmän horisontaalisesta kuin vertikaalisesta etenemisestä.
”Olen halunnut valikoida sellaisia tehtäviä, joissa saa tehdä laajasti erilaisia asioita. Koen, että on hyvä tietää myös naapuritontista. Tietämättäni olen luonut sellaista työuraa, josta on hyötyä pilvikonsultoinnissa.”
Pekan mukaan siiloutunut osaaminen on alalla jopa haaste. Esimerkiksi juuri pilviteknologioiden parissa työskennellessä monipuolisesta kokemuksesta on etua. Hän kannustaakin hankkimaan laajaa osaamista.
”Generalisti tietää kaikesta ja voi auttaa eri yksiköihin kuuluvia keskustelemaan keskenään. Joskus ihmiset ovat mielestäni liiankin varovaisia kokeilemaan uutta. Tällä alalla ei kaikkea voi opiskella etukäteen, koska muutos on jatkuvaa. Esimerkiksi uusien teknologioiden kohdalla on niin, että kaikki muutkin vasta opettelevat. Mitä enemmän on laajoja kokemuksia, sitä helpommin saa uusiakin asioita haltuun ja voi hyödyntää jo opittua”, Pekka kannustaa.