Se, mikä toimi loistavasti vuosikymmeniä sitten, ei välttämättä istu enää nykypäivän tarpeisiin. Näin on käynyt myös MPLS:lle.
MPLS eli Multiprotocol Label Switching on 1990-luvun lopulla kehitetty teknologia, jolla WAN-verkkojen kompleksisuutta pyrittiin vähentämään. MPLS suunniteltiin ATM:n korvaajaksi. OSI-mallin mukaan MPLS operoi kerrosten 2 ja 3 välillä (puhutaan ”layer 2,5” -teknologiasta). MPLS-runkoverkossa kuljetetaan verkkoliikennettä (esim. IP-paketti) ennalta määriteltyjen yhteyksien ylitse runkoverkon solmujen kautta ilman, että solmujen tarvitsee tehdä reititystä.
Vaikka useimmat MPLS-tekniikalla alun perin haetuista tavoitteista ovatkin menettäneet merkitystään tieto- ja verkkotekniikan kehittyessä, ovat MPLS-yhteydet säilyttäneet paikkansa teleoperaattoreiden paraskatteisien palveluiden joukossa. Ja tietenkin parasta bisnestä on pyritty boostaamaan. MPLS-pohjaiset yhteydet ovatkin sitten hallinneet vuosikymmeniä yritysverkkoyhteyksien markkinaa. Yritysverkoilla tarkoitan WAN-verkkojen (Wide Are Networking, laaja-alueverkko) eli organisaation eri lähiverkkojen yhdistämisestä syntyvää yritysverkkokokonaisuutta.
Ja mikäpä kuninkaan olisikaan ollessa! MPLS-teknologiahan sopii hyvin ennalta määritettyihin reitteihin ja kokonaisuuksiin, jotka kerran suunnitellaan ja sitten rakennetaan ja tämän jälkeen ne säilyvät muuttumattomina. Tyypillinen vanhan kuninkaan aikainen topologia on perinteinen tähtimuoto, jossa keskiössä on pääkonttori tai sittemmin datakeskus. Tähden reunat ovat haarakonttoreita, joista liikennöidään pääkonttorille. Ja pääkonttorilta tarjotaan koko yrityksen kaikille käyttäjille keskitetyt palvelut, kuten vaikkapa sähköpostit, levypalvelut ja organisaation käyttämät sovellukset.
Onko se enää tätä päivää?
Herran vuonna 2021 maailma on kovin eri näköinen kuin 90-luvulla. Tuskin kukaan kiistää tietotekniikan huimia loikkia eteenpäin. Siinä kun vielä 2000-luvun alussa MPLS-verkoissa kiisi yli 80% nk. liiketoimintasovellusten datavuota ja pieni marginaali internet-liikennettä, on tänään MPLS-verkoissa viuhuvista biteistä yli 80% pelkkää internet-liikennettä. Siis sellaista liikennettä, jonka bittihinta on parin vuosikymmenen aikana pudonnut alle sadasosaan. Kas kun internet-yhteyksien hinnat kaistaan suhteutettuina ovat romahtaneet. MPLS-bitti maksaa karkeasti arvioiden noin kymmenkertaisesti sen mitä edullisin internet-bitti. Siispä on aivan relevantti kysymys, miksi ihmeessä ajamme MPLS-yhteyksissä tätä järjettömästi halvempaa internet-liikennettä.
Jos lähikauppa tekee sinulle erikoistarjouksen (”only for you, my friend”) ja saat sisäfileen hinnalla sika-nautajauhelihaa, oletko otettu. Mikäli et (en siis lähde olettamaan taloudellisen ajattelusi preferenssejä), esittäisin kysymyksen, miksi sitten tietoliikennekapasiteetistasi maksat sisäfileen hintaa sika-nautajauhelihasta.
Miksi MPLS ei sovi vuoteen 2021?
Tähtiverkko on 90-lukua. Suurimmat yritykset – ja parhaat ja fiksuimmat pienimmistä – ovat monoliittisista rakenteista jo luopuneet. Esimerkiksi Microsoft julistaa, että ”internet on uusi yritysverkko” (”internet is the new corporate network”). Samoin merkittävimmät tietoliikenne- ja tietoturvayritykset ovat joukolla lähteneet intoilemaan Gartnerin lanseeraamasta SASE-arkkitehtuurista, jonka keskiössä on yritysverkkojen (WAN) ja tietoturvan konvergenssi ja yritysverkkojen organisoituminen koodilla hallittaviksi.
Juuei. MPLS:n alkuperäiset edut ja argumentit ovat hävinneet. Vanhakantainen hinnoittelu teleoperaattoreiden taholta entisestään pelaa MPLS:n valintojen ulkopuolelle. Vai oletko nähnyt MPLS-tarjousta, jossa sinulle ehdotetaan 10 Gbps:n kapasiteettia , josta maksat vain käytön mukaan (esim. keskiarvototeuman mukaan kuukausitason kaistan käytöstä). Ja sopimusrakenne on mallia toistaiseksi. Ei tietenkään, sillä datanetit ja lanlinkit ja mitä noita onkaan, pohjautuvat vuosien sopimusrakenteisiin.
Mutta mitä ihmettä? Sinähän tuotat it-palvelusikin pilvestä ja maksat juuri ja vain käytön mukaan. Sopimusaika on toistaiseksi. Miksi et hankkisi tietoliikennettäsi samalla mallilla? Kun konttorit tyhjenevät väestä Covid-19:n seurauksena, kiinteät piuhakulut ovat täyttä rahan haaskausta.
MPLS tuo huonon palvelun loppukäyttäjille
Jos kuitenkin päätät pidättäytyä vanhassa (eikä siinä mitään, onhan nk. suurkoneitakin vielä rouskuttamassa), luovu nyt ainakin ihmeessä tähtiverkkotopologiasta. MPLS-verkot aiheuttavat vuonna 2021 huonon käyttäjäkokemuksen pilvipalveluille. Siis jos änkeät sen internet-liikenteen MPLS-putkeen ja ammut ulos jostain keskitetystä internet-reiästä keskitetyn palomuurin läpi.
Esimerkiksi Teams, Zoom, Meet ja muut veikeät uudet työnteon tavat toimivat parhaimmin, jos internet-reikä on lähimpänä käyttäjää. Ja näin sinun ei tarvitse ostaa sika-nautaa sillä sisäfileediilillä, kun saat nettibitin tuhottoman monta kertaa halvemmalla kuin mitä maksaisit MPLS-rööriesi turvottamisesta.
Blogitekstin on kirjoittanut Loihteella työskennellyt pilviarkkitehti Sami Isoaho.